18.02.2004.TV NOVOSTI

Rade Radivojević: MOJIH PET NAJDRAŽIH FILMOVA
Važna je muzika
Rade Radivojević pravi je filmofil, iako retko ide u bioskop (osim što redovno posećuje FEST). Sve što želi odgleda na DVD-u ili na televiziji. Na njegov filmski ukus, sasvim razumljivo, poprilič- no utiče i filmska muzika.

SIBIRSKI BERBERIN, (Rusija, 1998)
Tokom novogodišnjih praznika ponovo sam bio u prilici da vidim taj nesvakidašnji film. Iako je mali ekran nepodesan za gledanje ovakvog dela. uživao sam. Često sam putovao po nekadašnjem Sovjetskom savezu i rekao bih da taj film na najbolji način odražava moju pretpostavku nekadašnje Rusije. Nikita Mihalkov u priču uvodi niz zanimljivih likova, od lepe Amerikanke, preko ruskog oficira, do carskog generala, i sve to u originalnoj scenografiji. Posebno je impresivan deo kada se sam Mihalkov pojavljuje u scenama snimljenim u Kremlju.
KOSA, (SAD, 1979)
Jedan je od nezaobilaznih filmova moje generacije. Iako sam mislio da o filmu sve znam, jer je kod nas postojala uspešna pozorišna predstava, "Kosa" je ipak na mene ostavila jak utisak. Ne samo zbog izvođača, već i zbog načina kako je jedan evropski reditelj u Americi snimio film o Amerikancima. Sa druge strane, mnoge od numera godinama sam svirao, a bile su sastavni deo repertoara i mnogih muzičkih grupa. Može se shvatiti kao preterivanje, ali to jeste neka vrsta zaštitnog znaka naše generacije.
KUM 1, 2 i 3, (SAD, 1972, 1974, 1990)
Saga o mafijaškoj porodici Korleone spada u one koje se, bez obzira na veliku dužiiu, lako gledaju i vreme mi nije problem. Ne bih se složio sa kritačarima koji kažu da je treći deo najslabiji i da ga nije trebalo snimati. Meni je tek tim delom film zaokružen.Marlon Brando, Al Paćino i De Niro dobitna su kombinacija. Ono po čemu se film takođe pamti je diskretna ali efektna muzika Nina Rote.
TREĆI ČOVEK, (Velika Britanija, 1949)
Volim stare filmove, a dva su mi posebno omiljena: "Kazblanka" i "Treći čovek". Odlučujem se za ovaj drugi zbog neverovatnog utiska koji na mene ostavlja muzika Antona Karasa, koja mu je zaštitni znak. Film pamtim i po nevelikoj ali izuzetno upečatljivoj ulozi Orsona Velsa.
LJUBAV I MODA, (Jugoslavija, 1960)
Moglo bi reći da nema domaćeg filma koji nisam video. Mnoge pamtim, ali "Ljubav i moda" ne samo što je važan za kinematografiju već i za uspešno korišćenje popularne muzike. Mnoge numere postale su i svojevrsni hitovi kod nas, kao "Devojko mala" u neprevaziđenom izvođenju Đuze Stojiljkovića. Imao je veliku gledanost i izvan naše zemlje i nikad mi neće bti jasno zašto ovde nije snimljeno više takvih filmova.